Hyvää joulua!
Odotus on ohi ja joulu on vihdoin täällä. Toivotamme oikein hyvää joulua kaikille Chanzin blogin lukijoille! Mielestämme joulun viettämisessä ei ole väärää tapaa; eli nauti pyhistä juuri omalla tavallasi.
Joulun historia
Joulu on sekä uskonnollinen pyhä juhla, että maailmanlaajuinen ilmiö. Kauan aikaa sitten muinaiset Eurooppalaiset juhlistivat näihin aikoihin valoa, sillä talvipäivän seisaus oli syy iloita ja juhlia. Se nimittäin tarkoitti sitä, että pisimmät ja pimeimmät talvipäivät olivat takana ja päivät rupesivat jälleen pitenemään. Yleensä myös karjaa teurastettiin tähän vuoden aikaan, jotta niitä ei tarvitsisi syöttää talven yli. Monille perheille tämä oli harvinainen – ja kenties ainoa – aika vuodesta, kun tuoretta lihaa oli rutkasti tarjolla. Norjassa esimerkiksi “Yulen” juhliminen alkoi 21. joulukuuta ja kesti aina tammikuuhun asti. Perheen miehet toivat tukkeja kotiin juhlan alkaessa. Nämä tukit sitten sytytettiin palamaan ja ihmiset juhlivat ja söivät hyvin aina siihen asti että tukit paloivat loppuun, joka saattoi kestää jopa pari viikkoa.
Joulusta tuli yksi kristinuskon tärkeimmistä pyhistä vasta paljon myöhemmin noin 300-luvulla. Tällöin paavi Julius I päätti, että 25. joulukuuta olisi päivä jota juhlittaisiin Jeesuksen syntymäpäivänä. Monet uskovat että tämä ei suinkaan ollut sattumaa; valitsemalla päivän joka osui päällekkäin perinteisten valon juhlien kanssa, kirkon johtajat uskoivat että ihmiset hyväksyisivät ja ottaisivat juhlan uuden uskonnollisen merkityksen vastaan helpommin.
Joulupukki
Entäpä se punanuttuinen mies, jonka vierailua lapset ympäri maailman ovat oppineet odottamaan jouluna? Se saattaa yllättää monet, että joulupukin tarinan alku voidaan jäljittää itse asiassa Turkkiin. Siellä nimittäin eli n. vuonna 280 syntynyt munkki nimeltään St. Nicholas – ja tämä munkki matkusti ympäri maata auttaen köyhiä ja vähäosaisia jakamalla pois koko hänen omaisuutensa jonka hän oli perinyt. Hän tuli tunnetuksi lasten ja merimiesten suojelijana.
Ikoninen versio joulupukista, se valkopartainen kaveri punaisessa jonka tänä päivänä tunnemme, ikuistui populaarikulttuuriimme vuonna 1881 kun sarjakuvapiirtäjä Thomas Nast kuvitti Clarke Mooren runon “An Account of a Visit from St. Nicholas“. Tämä runo kuvasi St. Nicholaksen miehenä joka lensi porojen vetämää rekeä kodeista koteihin tuoden lahjoja lapsille. Saatat olla kuullutkin tämän runon, tai ainakin sen kuuluisan ensimmäisen virkkeen “Twas The Night Before Christmas”.
Vielä kertaalleen; oikein hyvää joulua meiltä kaikilta täällä Chanzilta!