Näyttökuvien ottaminen kuvakaappaustyökalulla

Share the page

Näyttökuvien ottaminen kuvakaappaustyökalulla

Koskee seuraavia: Windows 10Windows 8.1Windows 7

Joskus helpoin tapa kopioida jotain on ottaa näyttökuva, ja tähän tarkoitukseen on kuvakaappaustyökalu. Sen avulla voit esimerkiksi tallentaa ja jakaa uutisia, elokuva-arvosteluja tai reseptejä.

Kuvakaappaustyökalulla voit ottaa näyttökuvan mistä tahansa näytön kohteesta. Voit tallentaa ja jakaa kuvan tai tehdä siihen merkintöjä Kuvakaappaustyökalu-ikkunassa. Voit ottaa seuraavantyyppisiä näyttökuvia:

 • Vapaamuotoinen leike. Piirrä kohteen ympärille vapaamuotoinen muoto.
 • Suorakulmion muotoinen leike. Vedä kohdistimella suorakulmio kohteen ympärille.
 • Ikkunaleike. Valitse tallennettava ikkuna, kuten selainikkuna tai valintaikkuna.
 • Koko näytön leike. Ota kuva koko näytöstä.

Kun olet ottanut näyttökuvan, se kopioidaan automaattisesti Kuvakaappaustyökalu-ikkunaan. Siinä voit tehdä kuvaan merkintöjä tai tallentaa tai jakaa sen. Seuraavassa osiossa näytetään, miten kuvakaappaustyökalua käytetään.

Kuvakaappaustyökalun avaaminen

Windows 10 Valitse Aloita-painike , kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun kuvakaappaustyökalu ja valitse sitten tulosluettelosta Kuvakaappaustyökalu.
Windows 8.1 / Windows RT 8.1 Sipaise näytön oikeasta reunasta vasemmalle (jos käytät hiirtä, osoita näytön oikeaa yläkulmaa ja siirrä hiiren osoitinta alaspäin) ja valitse Haku. Kirjoita hakuruutuun kuvakaappaustyökalu ja valitse sitten hakutuloksista Kuvakaappaustyökalu.
Windows 7 Valitse Käynnistä-painike , kirjoita tehtäväpalkin hakuruutuun kuvakaappaustyökalu ja valitse sitten tulosluettelosta Kuvakaappaustyökalu.

Näyttökuvan ottaminen

Valitse kuvakaappaustyökalussa Tila (tai vanhemmissa versioissa Uusi-painikkeen vieressä oleva nuoli). Valitse sitten haluamasi leiketyyppi ja näytöstä siepattava alue.

Kuvakaappaustyökalutilan asetukset

Kuvan ottaminen valikosta

 1. Kun olet avannut kuvakaappaustyökalun, avaa valikko, josta haluat ottaa kuvan. (Windows 7: paina Esc ennen valikon avaamista.)
 2. Paina Ctrl+PrtScn. Tämä ottaa kuvan koko näytöstä, myös avausvalikosta.
 3. Valitse Tila (valitse vanhemmissa versioissa Uusi-painikkeen vieressä oleva nuoli), valitse haluamasi leiketyyppi ja valitse näytöstä siepattava alue.

Merkintöjen tekeminen leikkeeseen

Kun olet siepannut leikkeen, voit kirjoittaa tai piirtää leikkeeseen tai sen ympärille valitsemalla Kynä– tai Korostuskynä-painikkeen. Voit poistaa piirtämiäsi viivoja valitsemalla Pyyhin-vaihtoehdon.

Leikkeen tallentaminen

 1. Kun olet siepannut leikkeen, valitse Tallenna leike -painike.
 2. Kirjoita Tallenna nimellä -ruutuun tiedoston nimi ja valitse kuvalle sijainti ja tyyppi. Valitse sitten Tallenna.

URL-osoitteen poistaminen

Kun sieppaat kuvan selainikkunasta ja tallennat sen HTML-tiedostona, leikkeen alla näkyy URL-osoite. Voit estää URL-osoitteen näyttämisen näin:

 1. Valitse kuvakaappaustyökalussa Asetukset-painike.
 2. Poista Liitä URL leikkeiden alle (vain HTML) -valintaruudun valinta Kuvakaappaustyökalun asetukset -valintaikkunassa ja valitse sitten OK.

Leikkeen jakaminen

Kun olet siepannut leikkeen, valitse Lähetä leike -painikkeen vieressä oleva nuoli ja valitse haluamasi vaihtoehto luettelosta.

Kuvakaappaustyökalun pikanäppäimet

 Näppäin tai näppäinyhdistelmä  Toiminto
 Alt+M  Valitse kuvakaappaustila
 Alt+N  Luo uusi leike samassa tilassa vähintään kerran
 Vaihto+nuolinäppäimet  Siirrä kohdistinta ja valitse suorakulmion muotoinen leikealue
 Alt+D  Viivytä sieppausta 1–5 sekuntia
 Ctrl+C  Kopioi leike leikepöydälle
 Ctrl +  Tallenna leike