Saskia Alusalu

Share the page

Saskia Alusalu

 

Saskia Alusalu är en estnisk hastighetsåkare i skridskor och en av Chanz sponsrade idrottare, tillsammans med spjutkastaren Magnus Kirt. Du hittar mer information om Magnus Kirt på Chanzbloggen, på estniska, svenska och finska, här.

Saskia Alusalu föddes i en liten by i Estland som heter Adavere och ligger direkt mellan Tallinn och Tartu. Adavere är känt för hastighetsåkning i skridskor, eftersom alla mästare från Estland är ursprungligen från Adavere. Alusalu, Mart Markus, Marten Liiv och deras tränare Väino Treiman är alla från denna lilla by. Den enda isbanan nämnd efter hastighetsåkning finns i Adavere.

I sin barndom utmanade Saskia sig i basket, volleyboll, fotboll, friidrott, skidåkning och skridskoåkning.

“På den tiden hade skridskoåkning ingen större betydelse för mig. Ingen hade hastighetsskridskor; folk hade bara vanliga skridskor eller hockey skridskor, och jag var inte ens medveten om att hastighetsåkning existerade eftersom jag aldrig hade sett det”, säger Saskia i intervjun med Sportland Magazine.

Saskia började åka skridskor när hon var 12 år gammal. Det började som hobbyn normalt börjar för tonåringar, genom att prova på olika grenar tills man hittar den som passar en. Före yrkeskarriären tränade hon 6-8 gånger i veckan, men under de gångna åren har träningsmängden bara ökat.

Saskia, nu 24 år gammal, är den enda estniskt födda hastighetsåkare som har tagit sig in i världscupen i hastighetsåkning på skridskor. Det fanns faktiskt fler hastighetsåkare för omkring 50 år sedan, men på den tiden representerade de Sovjetunionen. Alusalu är den bästa estniska hastighetsåkaren, sedan den estniska självständigheten 1991.

Hennes karriär blomstrar just nu och resultaten har hittills varit fantastiska. Hennes bästa resultat i
VM var 4:e plats i damernas 3000 m hastighetsåkning i januari 2018. Hon deltog också i de olympiska spelen i PyeongChang, där hon var flaggbäraren i estniska laget. Hon slutade på fjärde plats i finalen i damernas hastighetsåkning.

När Saskia inte tränar hårt, försöker hon att sova 8-9 timmar per natt och ta en tupplur efter en hård träning under dagens lopp. Hon studerar också på universitet, så hon kommer att vara redo för andra aktiviteter och ha ett yrke, efter att karriären i sporten en dag tar slut.

Saskia Alusalu har startat säsongen 2018-2019 i en mycket bra position. Hon tävlade för några veckor sedan i Tyskland och vann silvermedalj i 3000 m hastighetsåkning. Alusalu förlorade guldmedalj till den tyskfödda femfaldige olympiska vinnaren, Claudia Pechstein.

Saskia Alusalu slutade med tiden 4.11.37. Hennes personliga och estniska rekord är från Salt Lake City från december. Tiden var då 4.07,54.

Vi önskar Saskia Alusalu en fin säsong och gratulerar henne för all framgång!

Mer information om Saskia Alusalu:

 

www.saskiaalusalu.ee

https://www.instagram.com/saskiaalusalu/

https://www.facebook.com/saskia.alusalu